Domaren

24 Januari 2019

Regi: Richard Eyre

England 2017

Längd: 1 tim 45 min.

     

  01 Domaren

 

Emma Thompson spelar den högt uppsatta domaren Fiona Maye. I sitt ämbete måste hon ofta fatta svåra beslut i gränslandet mellan juridik och etik. Filmen handlar om hennes möte med en 17-årig pojke som är sjuk i leukemi och behöver en blodtransfusion för att kunna leva vidare. Föräldrarna – och även pojken själv – vägrar att tillåta det på grund av sin tro, de tillhör Jehovas vittnen. Det blir Fionas uppgift att besluta om pojken ska leva eller dö. Fallet engagerar henne på alla plan, både känslomässigt och yrkesmässigt. Så till den grad att äktenskapet kommer i gungning. Mannen längtar efter sällskap och passion och vill ha en förändring.

Emma Thompson gör en utmärkt prestation som Fiona och Stanley Tucci som hennes man är som alltid bra och trovärdig.

Filmen bygger på en roman av den kände engelske författaren Ian McEwan, som också skrivit manus till filmen.


Lycklig som Lazzaro

7 Februari 2019

Regi: Alice Rohrwacher

Italien 2018

Längd: 2 tim 5 min.

02 Lycklig 

 

Byfåne eller helgon? Bondpojken Lazzaro är självutplånande snäll och tycks ha mystiska förmågor. Han blir utnyttjad av alla men verkar lycklig när han får stå till tjänst. Filmen tilldrar sig på den italienska landsbygden, och inledningsvis antyder böndernas ålderdomliga kläder och beteende att filmen utspelar sig på tidigt 1900-tal. Plötsligt dyker det dock överraskande upp mopeder och mobiltelefoner. De anakronistiska inslagen får snart sin förklaring.

Berättelsen grundar sig på en verklig italiensk skandal på 1980-talet, där en grupp bönder på en tobaksodling hölls isolerade och utnyttjades i ett feodalt system av en markisinna. De får lära sig att världen utanför är farlig, och varje utbrytningsförsök stoppas med gemensamma krafter av både herrar och tjänstefolk. Det är en värld där alla vet sin plats och många mot bättre vetande ser till att upprätthålla en förfärande ojämlik struktur.

Halvvägs in i filmen avslöjas skandalen och myndigheterna griper in – både vi och bönderna rycks upp ur myllan, och handlingen förflyttas till ett slumområde utanför en storstad. Idyllen är inte ens skenbar – här är livet också en strid, bara förflyttad till rännstenen.

Filmen är en originell mix av saga, myt och verklighet. Den tar överraskande vändningar och innehåller en befriande dos grovkornig humor.

Dolda tillgångar

14 Februari 2019 OBS!  Ändring av visningsdag!

Regi: Theodor Melfi

USA 2017

Speltid: 2 tim 7 min.

OBS!  Ändring av visningsdag!
Vecka 8 kommer Erskinesalen att vara stängd.
Den film som vi skulle ha visat den 21 februari, Dolda tillgångar,
flyttas därför till vecka 7, torsdagen den 14 februari.  
StyrelsenDolda tillgangar

 

Det visste vi inte – att tre svarta kvinnor, mycket begåvade matematiker – var betydelsefulla i beräkningarna för de första amerikanska rymdfarkosterna på 1960-talet. Med hjälp av huvudräkning, dessutom. Men här är den sanna och fantastiska berättelsen om hjärnorna bakom John Glenns jungfrufärd runt jorden 1962. USA vann rymdkapplöpningen mot Sovjet, en bedrift som återgav USA sitt självförtroende och inspirerade resten av världen. Filmen berättar dels om det amerikanska rymdprogrammets barndom, dels om kvinnornas engagemang i den amerikanska medborgarrättsrörelsen och om deras problematiska arbetsförhållanden i den starkt segregerade amerikanska södern. En peppande feelgood-film med lite romantik och 60-talsnostalgi.

Den tredje mannen

7 Mars 2019

Regi: Carol Reed

England 1946

Längd: 1 tim. 48 min

04 den tredje mannen

 

OBS! Vi börjar denna kväll med ett kort årsmöte.

Den brittiske författaren Graham Greene (död 1991) skrev förutom romaner också filmmanus och med regissören Carol Reed hade han ett fruktbart samarbete under 1940-talet. Ett av resultaten blev den här berömda filmen med sitt rafflande handlingsmönster, där efterkrigstidens skadskjutna Wien blev den idealiska skådeplatsen. Filmen utspelar sig 1948 och staden är fortfarande uppdelad i ockupationszoner av de fyra segermakterna USA, Storbritannien, Frankrike och Sovjetunionen. Stora delar av centrum är sönderbombade och svartabörs-handeln härskar. Filmen är till sista scenen fylld av starka kontrasteffekter och det svartvita fotot ger suggestiva uttryck åt de undanglidande och gåtfulla dagrarna i jakten på ”den tredje mannen”. Till filmens världssuccé bidrog i hög grad den kongeniala bakgrundsmusiken av Anton Karas, som på sin cittra filmen igenom varierade The Harry Lime Theme. Den desperate och jagade Harry Lime spelas oförglömligt av Orson Welles.

Den tysta revolutionen

21 Mars 2019

Regi: Lars Kraume

Tyskland 2018

Längd: 1 tim 41 min.

05 Den tysta

 

Året är 1956 och Berlinmuren är ännu inte uppförd. Theo och Karl, två östtyska gymnasister, smiter över till Västberlin för att gå på bio, men de säger att de ska besöka Karls morfars grav. Före långfilmen visas en västtysk journalfilm som skakar om dem. Den fascistiska kontrarevolutionen i Ungern, som de hört om i östtyska medier, visar sig i själva verket vara ett folkligt uppror, som nu slås ner av Sovjetunionens pansarvagnar. Pojkarna berättar för sina klasskamrater och en idé föds – att de ska visa solidaritet med de ungerska dödsoffren. Deras protestyttring får oanade konsekvenser när läraren berättar om aktionen för en partilojal kollega. Det hela bygger på en verklig händelse som eleverna långt senare skrev en bok om. En mycket gripande film om att visa civilkurage i ett auktoritärt samhälle.

© 2019 Ekerö Filmstudio
Back to Top