Dottern

26 januari kl.19.30

Dottern

TRAILER

Regi: Simon Stone

Australien 2015

Genre: Drama

Längd: 1 tim. 36 min.

Christian återvänder hem för första gången på femton år för att hans far ska gifta sig. Han besöker sin gamle vän Oliver och tillbringar en hel del tid med dennes familj. Men mötet leder inte bara till en kär återförening, det drar också fram flera gamla familjehemligheter i ljuset. Och som vanligt får barnet, Hedvig, betala priset för de äldres oförmåga.

Det här är mycket riktigt Ibsens Vildanden, varsamt transponerad till nutid och australisk landsbygd av teaterregissören Simon Stone. Dottern är trots allt lite mjukare än förlagan, mindre kategorisk i sin dom över människorna. Vår tids Hjalmar Ekdal plågas av genuin ånger och förtvivlan, när han inser vad hans sårade fåfänga och föreställningar om manlig heder har ställt till med. En liten dörr öppnas i slutscenernas kolmörker: är det kanske ett svagt ljus som skymtar, en liten strimma av hopp?

Malony

9 februari kl. 19.30

Malony


TRAILER.

Regi: Emmanuelle Bercot

Frankrike 2015

Längd: 2 tim.

Det här är historien om en ung man som egentligen har goda förutsättningar men som bryts ner av en hopplös uppväxtmiljö och fastnar i kriminalitet. Malonys mamma är alldeles för ung och alldeles för oansvarig. Periodvis förlorar hon vårdnaden om sitt barn och Malony blir mer och mer hänvisad till myndigheterna, en kvinnlig domare (Catherine Deneuve) och en rad behandlare och advokater. Det blir på sätt och vis hans lycka för domaren bestämmer sig för att med sina medhjälpare försöka hjälpa pojken till ett bättre liv.

Regissören Bercot ger oss en berättelse med lite av samma anda som hos bröderna Dardenne. Utvecklingen kan vändas tack vare människor som ser problemen men framför allt inte ger sig.

Neon Bull

23 februari kl.19.30

Neon Bull

TRAILER

Regi: Gabriel Mascaro

Brasilien 2016

Längd: 1 tim. 40 min.

Vaquejada är en sport i Brasilien där två män till häst fäller en tjur genom att dra den i svansen. Iremar är en tuff cowboy som på dagarna sköter om både tjurar och hästar men som på nätterna syr fantastiska kreationer av tygbitar som han hittar. Han drömmer om att bli designer och att nå framgång. Iremar har ett magiskt handlag med djuren och är en omtänksam och kärleksfull man. Han är extrapappa till en ensam flicka och möter kärleken i en kvinnlig parfymförsäljerska i ett vackert skildrat möte. Juliano Cazarrés lugn och självklarhet i huvudrollen, Gabriel  Marescos berättande och Diego Garcias foto bidrar till att göra detta till en tät och fascinerande film.

Bland män och får

9 mars kl.19.30

Bland man

TRAILER

Regi: Brimur Hákonarsson

Island 2015

Längd: 1 tim. 33min.

Två bröder lever sida vid sida i en vidsträckt men isolerad dal på Island. Bägge är fårbönder, men de är också bittra fiender. Varje år tävlar de om att vinna det ärofulla priset för bästa bagge. Plötsligt drabbas ett får av en fruktad fårsjukdom. Hela bygdens tillvaro hotas. Bröderna har inte talat med varandra på fyrtio år men nu tvingas de samarbeta för att rädda sina hem och djur. De är helt överens om vad som måste göras, även om det innebär att de måste bryta mot lagen.

Bland män och får är Islands officiella Oscarsbidrag och belönades med förstapriset i kategorin Uncertain regard vid filmfestivalen i Cannes 2015. En magnifik film om livet i en isländsk avkrok.

OBS! Före filmen ett kort årsmöte

Ester Blenda

23 mars kl.19.30

Ester Blenda

TRAILER

Regi Anna Hylander

Sverige 2016

Längd: 1 tim 15 min

Dokumentär

”Filmen är en känslosam berättelse om Ester Blenda Nordströms spektakulära liv i det tidiga 1900-talet. Hon var en banbrytande journalist och författare, först i Sverige med att walraffa, och hennes flickböcker kom att inspirera Astrid Lindgren. Ester Blenda leve sitt liv fullt ut och utan kompromisser med tidens konventioner. Hon skrev artiklar och böcker från sina långa resor till samerna i nordligaste Sverige, från Argentina, USA, Japan, Kina och Kamtjatka. Till Stockholm återvände hon alltjämt och till sin hemliga kärlek, Carin. En kvinna från 1910-talet kommer att inspirera 2010-talet publik.”

Regissören Anna Hylander inleder själv filmen.

© 2017 Ekerö Filmstudio
Back to Top